Sanomalehdet verkossa

Sanomalehtien historia ulottuu satojen vuosien päähän, mutta verkkolehdet ovat uudempi käsite tässä lehtien historiassa.

Tuskin olisi kukaan uskonut 1700-luvulla kun heille olisi sanottu, että tulevaisuudessa ihmiset lukevat aamulehtensä mieluummin sähköisessä muodossa kuin että selailisivat oikeata lehteä. Mutta mitä muuta hyötyä verkkolehdistä on kuin se, ettei tarvitse aamuvarhaisella kahlata postilaatikolle hakemaan päivän Hesaria juuri yöllä satanutta lunta uhmaten?

Verkkolehdistähän ei juuri tule sitä ongelmaa, että kertyisi nurkkiin paperinkeräykseen tarkoitettua jätettä. Eikä todellakaan tarvitse tuulta ja tuiskua uhmaten kahlata sinne laatikolle hakemaan lehteä. Ja etuna on myöskin se, että saat vaikka toisen paikkakunnan lehden luettua aamulla reaaliajassa vaikka olisit toisella puolen Suomea. Paperiversiota joutuisit odottamaan kauemmin. Tai jos olet vaikka lomalla ulkomailla, tällöinkin verkkolehti on luettavissasi heti.

Tosin, ei aina tarvitse olla lehden tilaaja, jotta pysyisi kartalla edes joistakin uutisista. Helsingin Sanomien verkkosivulla on päivän aikana käytössä viisi artikkelia, jotka saat lukea maksutta. Kuulostaa hieman tyhmältä käytännöltä, eihän viiteen artikkeliin voi mahduttaa koko päivän uutisantia, mutta siltikin Helsingin Sanomat on Suomen suosituimmista ja arvostetuimmista lehtibrändeistä. Jokaisella suurella sanomalehtitalolla on sivut myös verkossa ja riippuu aivan sivustosta kuinka paljon siellä on juttumateriaalia verrattuna paperiversioon.

Päivälehtien lisäksi myös monet aikakausilehtien toimittajat ovat alkaneet panostaa myös siihen, että on olemassa myös oma sähköinen lehti. Yleensä se on paperilehdestä tehty painos varta vasten sähköisiä lukijoita varten johon voi tehdä tilauksen kuten tavalliseenkin lehteen. Myös suosittua sarjakuvalehteä Aku Ankkaa on alettu tekemään sähköisessä muodossa. Se on sitten makuasia, kumpi sopii käteen paremmin, paperilehti vaiko tabletti, josta lehteä lukea. Jos ei omasta älypuhelimesta löydy kohtaa josta näitä sähköisiä lehtiä voi tilata, voi käydä osoitteessa Lehtiluukku.fi, josta voi mm. tilata lehtiä esim. tabletille. Myöskin HelMet-kirjasto tarjoaa asiakkailleen ilmaiseksi yli 200 lehteä kaikista aihepiireistä kuten uutisista, harrastuksista tai vaikka naistenlehdistä.