Potkua markkinointiin ja myyntiin

Yritykseltä yritykselle -markkinointi ja myynti on yhä useamman valkokaulusduunarin päänsärky. Kuinka saada näkyvyyttä juuri niille oikeille asiakkaille, miten kirkastaa oman firman viesti ja saada se vielä perille?

Perinteet kunniaan?

Ns. perinteinen media eli televisio, radio ja erilaiset lehdet alkavat vaipua pikkuhiljaa marginaaliin viestintämaailman täyttyessä hälyäänistä ja median kulutuksen pirstaloituessa. Yritysten ostajat ovat ihmisiä siinä missä me muutkin, eikä heidänkään tietoisuuteensa ole helppoa murtautua viestien pommituksessa.

Perinteisestä mediasta vahvin ja kenties jopa tehokkain mainoskanava lienee lopulta radio. Hyvän radiomainoksen tuottaminen vaatii kuitenkin osaamista ja usein myös ulkoista apua. Radio, televisiosta puhumattakaan, on useimmiten etenkin pienempien firmojen markkinointitiimien ulottumattomissa.

Yhä useampi tiimi laittaakin paukkunsa nettimainontaan: Googlen adwords-kampanjat, sosiaalinen media LinkedIn ja Facebook etunenässä porskuttavat kustannustehokkuudellaan ja tehon mitattavuudella perinteisen median edelle. Markkinoinnin eurot ovat rajalliset, ja jokainen panostus pitäisi mieluusti saada vähintään tuplana takaisin.

Yrityslahjojen päänsärky

Perinteikkyydessä on kuitenkin puolensa. Kuten kaikki hyvät markkinoijat ja myyjät tietävät, asiakkaita kannattaa palkita uskollisuudesta ja hyvästä asiakkuudesta. Kaunis tapa muistaa sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita on etsiä heille oikeasti relevantteja yrityslahjoja, ja mahdollisesti vielä tilata lahjat brändättynä omalle firmalle.

Yrityslahjojen hankinta on kuitenkin monen markkinointitiimin painajainen. Toisaalta oman brändin kirkastaminen sidosryhmille on tärkeää, toisaalta yrityslahja ei saisi olla hirvittävän kallis hankintahinnaltaan.

On myös totta, että tavaraa alkaa olla joka nurkka täynnä, eikä kukaan halua vielä yhtä paperipainoa pöydälle pölyttymään. Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on hankkia jotain, joka ei varmasti jää happanemaan: laadukkaat brändätyt karkit ja suklaat jättävät hyvän maun suuhun niin markkinointitiimille kuin firman sidosryhmillekin.

Keväällä sateenvarjot, syksyllä lämpimät takit – ympäri vuoden erilaiset toimistotarvikkeet, jotka ovat jostain kohtaa oikeasti hyödyllisiä käyttäjälleen, ovat hyviä ideoita ja pitävät oman firmasi brändin asiakkaiden, yhteistyökumppanien ja muiden sidosryhmien mielessä. Yrityslahjan kannattaa kuitenkin olla laadukas, jotta se heijastaa oman yrityksen tasoa. Rajoitetun budjetin ratkaisu voi olla esim. eettisesti ja laadullisesti tasokasta syötävää, jotta lahja löytää käyttäjänsä. Huolella mietitty yrityslahja voi avata keskustelukanavia ja johtaa hyviinkin kauppoihin. Kannattaa siis perehtyä tarjontaan!